És realment net el vehicle elèctric?

Al món tenim un parc de vehicles (turismes) d’uns 800 milions, i només a l’any 2010 es van produir 77 milions. Us feu una idea de la quantitat d’energia que aquests vehicles consumeixen? A grans trets, és el 15% de tota l’energia que es consumeix al món! Això és molt.

Com a consumidor i ciutadà, m’arriben múltiples missatges de les bondats del VE (vehicle elèctric), aquest ens solucionarà els problemes mediambientals relacionats amb la contaminació. Els vehicles verds, com se’ls anomena, ho són perquè no emeten CO2 i són mes eficients energèticament que els de combustió. Els adjectius són certs, però només a mitges:

* És cert, un cotxe elèctric quan funciona no emet CO2. El que no tenim en compte és quin és l’origen de l’energia. Si aquesta energia prové d’una central de carbó o d’una central nuclear, on està la netedat d’aquest vehicle?
* És cert també, un VE és més eficient energèticament que un de combustió, si tenim en compte només la transformació que es produeix al vehicle. Però no ho és tant, si tenim en compte l’energia que s’ha perdut des de la seva generació fins al seu consum al vehicle.

Per entendre la importància de l’origen de l’energia i els seus usos donaré unes dades bàsiques. Segons l’IAE:

* De tota l’energia que consumim al món, el 26% la destinem al transport, 27% a la indústria, 35% a ús residencial i als serveis, 8% altres.
* Només un 10% de l’energia que consumim és d’origen renovable. La resta prové del petroli (33%), carbó (26%), gas (21%), nuclear (6%) i hidroelèctrica (2%).

Ara que tenim dades sobre la taula, anem a valorar l’impacte del vehicle elèctric. Si nosaltres com a consumidors d’energia, només disposem d’un 10% de l’energia d’origen renovable, què passa si tota aquesta la consumeixo per fer anar els VE? Doncs sí, tinc cotxes molts cotxes 100% nets. Però el consum d’energia és caníbal. És a dir, l’energia neta que consumeixo amb els cotxes nets, és energia neta que NO puc consumir quan obro el llum a casa, quan cuin0 o quan produeixo a la indústria. Per tant, de què em serveix tenir un cotxe elèctric??? Avui dia, només per no veure el fum que genero, ja que aquest es genera a alguna altra banda.

No voldria fer demagògia sobre el VE, estic d’acord en que serà un gran avenç perquè els grans fabricants s’estan esforçant en fer vehicles més eficients, més lleugers i en un futur menys contaminants (sobretot en la seva construcció). I és que per decidir si un cotxe és realment net, no hauríem de mirar si treu fum, hauríem de mesurar la seva petjada ecològica des de la seva concepció fins al seu reciclatge.

Per últim, m’agradaria destacar que el VE no és una fi en si mateix, és un mitjà per fer la mobilitat més sostenible. No hauríem de creure, com ens diuen, que omplir les carreteres de VE ens farà ser més sostenibles. Ens farà més sostenibles fer un ús responsable del consum d’energia, un recurs en teoria il·limitat (solar) però que la seva transformació té un impacte no menyspreable sobre el mediambient.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: